Tips bij schade
Wat te doen als je auto gestolen is?
Fixico Team, 1 Maart 2018
Je loopt naar de parkeerplaats, pakt je sleutels en… Je ziet je auto niet. Een kleine paniekaanval volgt en die deodorant die je een paar minuten geleden hebt opgespoten is direct uitgewerkt. Je kijkt snel rond en mompelt iets wat je ongeloof onderstreept, maar dan… Ja! Ineens weet je het weer. Je vaste plekje was gisteravond niet meer beschikbaar en je auto staat gewoon om de hoek. -Fwiew- Wat een opluchting, maar wat als je auto echt weg was? Je wilt er natuurlijk liever niet aan denken, maar helaas komt diefstal van auto’s nog steeds best vaak voor. Hoe kan je diefstal het beste voorkomen en wat moet je doen als dit jou overkomt? Wij hebben het allemaal voor je uitgezocht.
Hoe vaak komt diefstal van auto’s voor?
Laten we beginnen met het goede nieuws. Over het algemeen is diefstal van auto’s in Nederland de afgelopen jaren enorm afgenomen. In 2000 waren er nog 25.187 auto’s gestolen, in 2015 waren er dit er 11.733 en in 2017 waren dit er ‘slechts’ 8.257. Deze daling komt vooral door de steeds beter uitgeruste anti-diefstalsystemen van nieuwere auto’s.
Ondanks deze dalende cijfers, blijft Nederland toch aantrekkelijk voor autodieven. Dit komt vooral door ons goede wegennetwerk en de grote hoeveelheid nieuwe auto’s die in ons land rondrijden. De tijd dat ruitjes worden ingeslagen en draden aan elkaar worden gedraaid, is over het algemeen wel voorbij. Het is natuurlijk in het voordeel van de dieven om zo weinig mogelijk schade aan de auto toe te brengen. Er wordt tegenwoordig zeer ‘professioneel’ te werk gegaan en zelfs geïnvesteerd in ingewikkelde software om auto's te kraken. Vaak zijn er meerdere partijen bij betrokken en is er een heuse taakverdeling. De ouderwetse dief richt zich tegenwoordig gewoon op de wat oudere modellen, deze hebben vaak onderdelen waar veel vraag naar is en minder geavanceerde anti-diefstal systemen.
Hoe kan ik diefstal voorkomen?
Hieronder hebben we een paar simpele tips om diefstal te voorkomen:
- Parkeer altijd op een goed verlichte plek.
- Voordat je uitstapt, laat je stuur in het stuurslot vallen. Dit doe je door nog even aan het stuur te draaien, nadat je de sleutel uit het contactslot hebt gehaald.
- Als je een nieuwe auto koopt, informeer dan naar diefstalsystemen er is tegenwoordig heel veel mogelijk.
- Als je een auto koopt, doe dit dan bij een erkend bedrijf of garage. Zo is de kans dat je zelf een gestolen auto koopt een stuk kleiner.
Wat moet ik doen als mijn auto gestolen is?
Doe aangifte
Als je auto gestolen is, moet je zo snel mogelijk aangifte doen. Dit kan op het bureau, online, maar ook telefonisch bij een special loket met een hele lange naam: Het ‘Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit’. Je zal het misschien niet verwachten, maar deze afdeling is de hele week vanaf 07.00 uur tot 23.00 uur bereikbaar via 088-00 87 444. Hoe je aangifte doet maakt niet in principe niet uit. Zorg gewoon dat je dit zo snel mogelijk doet, want dan heb je een grotere kans om je auto terug te krijgen.
Wat gebeurt er na mijn aangifte?
De politie gaat opzoek naar je auto en registreert je voertuig als gestolen in een internationaal systeem. Sinds kort is dit proces enorm versneld, nog niet zo lang geleden duurde de verwerking hiervan minimaal een dag en tegenwoordig is dit nog maar 2 uur. Omdat er ook snel buiten de grenzen kan worden gekeken vergroot de kans dat jouw auto wordt teruggevonden. Verder zal de politie aangegeven dat je auto gestolen is in het kentekenregister van de RDW. Zo ben je in ieder geval niet meer aansprakelijk voor schade die met je auto wordt gereden en hoef je vanaf dat moment ook geen motorrijtuigbelasting meer te betalen.
Breng je verzekeraar op de hoogte
Of je verzekerd bent tegen diefstal is helemaal afhankelijk van jouw dekking. Bij WA+ en Allrisk is diefstal wel gedekt, maar bij WA dekking niet. Nadat je aangifte hebt gedaan, is het belangrijk om zo snel mogelijk de diefstal te melden bij je verzekeraar. Doe dit ook wanneer je niet bent verzekerd tegen diefstal. Meestal vraagt de verzekeraar ook om een bewijs van aangifte.
Wat gebeurt als ik de diefstal heb gemeld bij mijn verzekeraar?
Allereerst wordt je lopende autoverzekering tijdelijk ‘geschorst’ zodat je geen premie meer hoeft te betalen.
Wanneer en hoeveel keert de verzekeraar uit?
Dit verschilt een per verzekeraar en per verzekering. Over het algemeen wachten verzekeraars vaak 30 dagen. Als je auto dan nog niet is teruggevonden keren ze het verzekerde bedrag aan je uit.
Is er nog hoop?
Zeker, 40% van de gestolen auto’s worden teruggevonden. De kans dat je auto weer bij je terugkomt is gelukkig dus best groot.
Wat moet ik doen als mijn gestolen auto weer is gevonden?
Als je auto weer is teruggevonden, mag je allereerst gewoon blij zijn. De politie geeft dit voor je aan bij de RDW. Op dat moment ben je natuurlijk wel weer belastingplichtig en moet je ook weer een verzekering hebben. Meld dus ook bij je verzekeraar dat je auto weer is gevonden, zodat je geschorste verzekering weer wordt geactiveerd.