Tips bij schade
Kan ik krasjes op mijn auto zelf verwijderen?
Fixico Team, 8 Maart 2018
Iedere autobezitter wil natuurlijk een mooie glanzende laklaag zonder lelijke krasjes. Vroeger of later krijgt helaas iedere autobezitter er toch mee te maken. Diep of licht, door slijtage, zand, vandalisme of door een portier die na het parkeren, zonder enig beleid, is opengegooid. Hoe dan ook: krasjes zijn vervelend, vaak niet jouw schuld, lelijk en dus iets waar je graag vanaf wilt. Kun je dit zelf doen? Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden en de voor- en nadelen van zelfherstel? Wij hebben het voor je uitgezocht.
Kun je zelf krassen verwijderen?
Het correcte antwoord op deze vraag is: Ja...Soms. Krassen bestaan namelijk in verschillende soorten en maten, of je deze zelf kan ‘repareren’ is allereerst afhankelijk van de diepte en grootte van de kras. De lak van je auto bestaat namelijk uit meerdere lagen. Als de kras niet te diep zit en dus niet meerdere lagen heeft beschadigd, dan zijn er producten op de markt waarmee je soms krasjes kunt laten verwijderen. Dus ja, je kan het in sommige gevallen zelf doen, maar dan moet je wel goed weten wat je doet. Als je namelijk niet secuur te werk gaat of de juiste materialen gebruikt, dan kan je jouw autoschade alleen maar erger maken.
Producten om krassen zelf te verwijderen
Kraspen
Met een kraspen breng je een vloeistof aan op de kras. De vloeistof uit de pen vult de kras op en hecht zich aan de rest van de lak, waardoor de kras kan verdwijnen.
Voordelen
- Een kraspen is relatief goedkoop
- Je hoeft niet te poetsen
Nadelen
- Doordat er veel verschillende producten beschikbaar zijn, zijn er ook veel verschillen in kwaliteit en prijs.
- De vloeistof uit de pen heeft een lange droogtijd.
- Vloeistof uit de pen is na hechting niet gemakkelijk te verwijderen, let dus op dat je niet uitschiet.
- De vloeistof uit de pen kan vervelende strepen op je autolak achterlaten.
- Na een aantal wasbeurten wordt het effect van de kraspen minder en worden de krassen vaak weer zichtbaar.
Polijsten met een scratchremover
Een scratchremover is een soort schuurmiddel en wordt gebruikt om je auto te polijsten. In de scratchremover zitten hele fijne korreltjes verwerkt die je lak heel licht afschuren. Dit middel heet dan wel ‘krasverwijderaar’, maar in feite haal je hiermee dus een heel dun laagje van je lak af. De ‘rest’ lak die je licht afschuurt, wordt door het poetsen en mixen met het polijstmiddel verspreidt in de diepte van de kras. Het effect is dat je krasjes niet perse verdwijnen, maar vooral minder goed zichtbaar worden. Met de hand polijsten is over het algemeen niet snel gedaan. Afhankelijk van je kras en het onderdeel kan het zelfs uren in beslag nemen. Door machinaal te polijsten is het resultaat vaak sneller en beter. Polijstmachines kun je in principe ook zelf aanschaffen, maar dan zul je natuurlijk wel moeten weten wat je doet. Als je zo’n machine verkeerd gebruikt, zorg je onbedoeld juist voor nog meer schade.
Voordelen
- Scratchremover vloeistof is over het algemeen relatief goedkoop
- Je kras is na behandeling minder goed zichtbaar
Nadelen
- Doordat er veel verschillende producten beschikbaar zijn, zijn er ook veel verschillen in kwaliteit en prijs.
- Je kras verdwijnt door scratchremover en handmatig polijsten vaak niet helemaal, maar wordt alleen (meestal tijdelijk) minder goed zichtbaar.
- Met de hand moet je vaak lang, veel en met een constante druk poetsen om een goed resultaat te behalen.
- Je moet heel nauwkeurig te werk gaan om een mooi resultaat te krijgen.
- Vaak moet je de behandeling herhalen voor een goed resultaat.
- Bij incorrect gebruik van een polijstmachine is het risico op grotere schade aanwezig.
- Na een paar wasbeurten van je auto, kan de kras weer zichtbaar worden.
Wax?
Veel mensen denken dat je door het waxen van je auto krasjes kunt verwijderen, dit is niet het geval. Door wax gaat je laklaag ook niet meer glanzen. Wax is een beschermlaag die je na het polijsten van je auto kan aanbrengen om je laklaag (tijdelijk) extra te beschermen tegen krasjes. Het werkt vrij simpel: Aanbrengen, in laten werken en uitpoetsen.
Wat is verstandig?
Zelf lichte krasjes verwijderen is in principe dus mogelijk. Echter, voor een goed resultaat heb je niet alleen de juiste producten nodig, maar ook veel tijd en kennis. Als je niet voorzichtig en nauwkeurig te werk gaat, bestaat het risico dat je meer schade creëert en dan ben je nog verder van huis. Misschien is het dus wel verstandig om je schade vakkundig te laten herstellen. Doordat er tegenwoordig moderne herstelmethodes kunnen worden toegepast, hoeft het vakkundig laten verwijderen van krasjes ook helemaal niet duur te zijn.
Fixico
Heb jij lelijke krasjes op je laklaag en ben je benieuwd wat het zal kosten om je schade te herstellen? Met Fixico vergelijk je makkelijk en snel de beste schadeherstellers bij jou in de buurt. Inmiddels zijn er al meer dan 650 herstellers bij ons aangesloten en veel van deze bedrijven zijn zelfs gespecialiseerd in het verwijderen en wegpoetsen van krassen. Fixico werkt alleen met herstellers die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen en allemaal minimaal 4 jaar garantie bieden. Probeer het zelf!