Tips bij schade
Tips bij schade aan een Leaseauto
Fixico, 14 Augustus 2017
Een auto van de (eigen) zaak; je kunt haast niet voordeliger rijden! Het aantal lease-auto’s in Nederland is in 2014 met 0,4% toegenomen tot 720.000. Met een leaseauto rijdt je uiteraard even snel schade als met je privé auto. Echter gaat de schadeafhandeling bij een leaseauto iets anders dan bij een eigen auto. Het is daarom raadzaam om goed van te voren uit te zoeken hoe dit bij jouw leasemaatschappij in zijn werk gaat!
Zakelijk leasen: schade claimen
Bij het leasen van een auto stelt de leasemaatschappij, tegen een maandelijks bedrag (inclusief wegenbelasting en verzekeringskosten), een auto ter beschikking aan de gebruiker (ingehouden op salaris). De auto staat op dat moment niet op naam van de gebruiker, maar op naam van de leasemaatschappij. Kortom: zij zijn dus verantwoordelijk voor de leaseauto. Bij een leaseauto loopt de verzekering daarom ook via de leasemaatschappij. Hierbij is wel een eigen risico in opgenomen, in het geval dat je schade rijdt. Of dit eigen risico door jou als werknemer betaalt dient te worden is afhankelijk van het geval, of de schade binnen of buiten werktijd is ontstaan. Wanneer de schade is ontstaan tijdens werktijd, kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld. In dit geval zijn de kosten voor de werkgever en hoef jij als werknemer geen eigen risico te betalen. Dit is uiteraard alleen het geval wanneer er geen sprake is van opzet of roekeloos rijgedrag.
Bij schade aan de leaseauto buiten werktijd ben je zelf verantwoordelijk voor de gemaakte schade. De kosten voor het eigen risico en eventueel niet gedekte kosten voor het herstellen van de schade zijn dan voor eigen rekening. De hoogte van het eigen risico kan verschillen per verkeringsmaatschappij of type verzekering. Indien jij niet weet hoe hoog jouw eigen risico is, bekijk dan het leasecontract!
Schade bij privé lease
Het leasen van een auto gebeurd meestal door de werkgever. Zij kunnen een goede deal sluiten met leasemaatschappijen in verband met de hoeveelheid waarin zij leaseauto’s afnemen voor haar werknemers. Maar, het is ook mogelijk om als particulier een auto te leasen. Je kunt dan voor een vaste periode met een leaseauto rijden en betaalt daarvoor een maandelijks bedrag aan de leasemaatschappij. Een groot voordeel aan privé lease is dat het onderhoud wordt betaald door de leasemaatschappij. Wel geldt hierbij ook, dat in het geval van schade, er een (vaak hoge) eigen risico betaald dient te worden. Bij kleine schades aan je privé leaseauto, is het in sommige gevallen voordeliger om de schade dan ook zelf te laten herstellen en betalen, in plaats van deze te claimen bij de leasemaatschappij. Het eigen risico wordt per losse schade berekend, waardoor de kosten hoger kunnen uitvallen dan wanneer je de schade zelf bekostigd.
Lease auto inwisselen
Mocht je van baan wisselen, of het bedrijf waarvoor je werkt wisselt van leasemaatschappij, dan moet de leaseauto bij je huidige leasemaatschappij worden ingeleverd. Het leasebedrijf verwacht de auto dan weer schoon en volledig schadevrij terug. Wanneer je eventueel aanwezige schade laat zitten zal dit zorgen voor een hoge eindafrekening (van het leasecontract). Dit terwijl de schade vaak vrij eenvoudig en goedkoop kan worden hersteld. Het is daarom aan te raden om schade aan jouw leaseauto eerst te laten maken, voordat je de auto weer inlevert bij de leasemaatschappij (anders gaan zij het, bij hun eigen schadeherstellers laten herstellen) Op deze manier houdt je de schadeherstelkosten in eigen hand!
Offertes autoschade
Bij Fixico kun je direct online offertes aanvragen van verschillende erkende herstellers bij jou in de buurt. Door offertes te vergelijken, krijg je de best passende oplossing voor het herstellen van de schade aan jouw lease auto!