Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

De risico's van het verhuren of uitlenen van uw auto

Fixico, 12 Augustus 2017

Het is eeuwig zonde als jouw auto ongebruikt voor de deur staat, want je betaalt immers toch wegenbelasting, verzekeringspremie, en sommigen zelfs een parkeervergunning. Met name in de grote steden is dit een veel voorkomend geval. Hier pakt men voor kleine afstanden, ondanks dat zij een auto bezitten, toch liever de fiets of de scooter. Om de kosten voor het bezitten van een auto (bij weinig gebruik) te drukken, gaan zij vaak over tot het verhuren van hun auto. Het verhuren van je auto is vandaag de dag kinderlijk eenvoudig en te vergelijken met het verhuren van je huis op AirBnB. Via online services als Mywheel of Snapcar is het verhuren van je auto zo geregeld. Toch zijn er enkele risico’s verbonden aan het verhuren van jouw privé auto…

Verhuur: schade en verzekering

Het delen van duurzame goederen past helemaal in deze tijd. Het bespaart kosten en is ook nog goed voor het milieu. Verhuur van auto’s door particulieren wordt steeds populairder. Toch zit er een groot risico aan vast, want ondanks dat je jouw auto aan iemand anders toevertrouwt, bestaat de kans dat de huurder onverhoopt schade aan jouw bezit veroorzaakt. Maar hoe werkt de afhandeling bij autoschade door verhuur nou eigenlijk? En wie verzekerd deze schade?

Wanneer je je auto incidenteel uitleent aan een kennis of een vriend, en deze veroorzaakt schade aan jouw auto, zal dit geen problemen opleveren met de verzekeraar. De schade wordt volgens de normale procedure behandeld. Bij autoschade door verhuur is dit een ander verhaal. Autoschade door verhuur wordt namelijk niet gedekt door je verzekering, omdat dit is uitgesloten in de polisvoorwaarden. Wel is het mogelijk om een extra verzekering af te sluiten voor eventueel gereden schade tijdens de verhuurperiode. Hiervoor dient de huurder wel te worden aangemeld bij de verzekeraar. Met de aanvullende verzekering worden bijzondere risico’s gedekt. Omdat het risico voor de verzekeraar in zulke gevallen groter is, zal dit wel een hogere premie met zich mee meebrengen.

Verzekering: verhuurbemiddelaar

Als er bij verhuur schade aan jouw auto wordt veroorzaakt, kan deze schade eventueel verhaald worden op de los afgesloten (vaak inbegrepen) verzekering via de verhuurbemiddelaar. Toch moet je bij het opnieuw aanvragen van een autoverzekering deze geleden schade wel melden. Het maakt hierbij niet uit dat de schade niet op je eigen verzekering verhaald is. Dit kan in het uiterste geval tot gevolg hebben dat je niet bij alle verzekeraars een autoverzekering kunt afsluiten, omdat er teveel schades veroorzaakt zijn met de auto die op jouw naam staat of stond.

Autoverhuur: pas op!

Indien de huurder van jouw auto, gedurende de huurperiode, schade veroorzaakt met jouw auto, heeft hij of zij het recht om rechtstreeks aan te kloppen bij de verzekeraar die het kenteken heeft aangemeld bij de RDW (oftewel jouw verzekeraar). Op deze manier komt de huurder niet bij de verzekeraar van de aparte polis, maar bij jouw verzekeraar terecht. De verzekeraar is in dit geval verplicht om de schade van de huurder te vergoeden. De verzekeraar kan de schade vervolgens weer verhalen op jou.

Kortom, pas op met het verhuren van je auto. Neem vooraf contact op met je verzekeraar om de eventuele gevolgen door te spreken. Een kleine vergoeding aan verhuuropbrengsten, weegt niet op tegen de ellende die je kunt krijgen met je autoverzekering.

Offertes autoschade

Heb jij schade opgelopen aan je auto door verhuur, en wil jij deze schade niet claimen bij je verzekeraar om premieverhoging te voorkomen? Bij Fixico kun je direct online offertes aanvragen van verschillende erkende herstellers bij jou in de buurt. Door offertes te vergelijken, krijg je de best passende oplossing voor het herstellen van de schade aan jouw auto door verhuur!


Populaire artikelen