Tips bij schade
Onmisbare tips bij het huren van een auto
Fixico Team, 22 Februari 2018
Als je geen eigen auto hebt of als je op vakantie bent, is het huren van een auto vaak makkelijk. Misschien ga je wel verhuizen in Nederland of ga je een weekendje weg. Op vakanties in het buitenland is een huurauto ook erg handig. Op vakantie kun je dan namelijk zelf, gemakkelijk omliggende steden bezoeken of snel boodschappen doen voor die gigantische barbecue die je hebt georganiseerd op de camping. Vaak hoor je echter enge verhalen over oplichtingpraktijken, extreem dure verzekeringen of kleine lettertjes waar je voor moet oppassen. Waar moet je eigenlijk allemaal aan denken als je een auto gaat huren? Wij hebben het hieronder voor je uitgezocht.
Dingen die je van te voren kunt uitzoeken
Je weet wat ze zeggen, een goede voorbereiding is het halve werk. Of je nu in het buitenland of in Nederland een auto gaat huren, voordat je daadwerkelijk gaat huren zijn er al een aantal dingen om over na te denken.
Wat wil ik maximaal betalen en wat voor eisen heb ik?
Je kunt tegenwoordig zowel voor Nederland als voor het buitenland, gemakkelijk online verschillende verhuurders vergelijken. Zo weet je wat voor auto’s er beschikbaar zijn, wat voor extra mogelijkheden je uit kunt kiezen en wat het je ongeveer gaat kosten. Wil je bijvoorbeeld een navigatiesysteem, kinderzitje, airco, 4 of 5-deurs? Dit kun je allemaal van te voren afwegen en vervolgens meenemen in je budget.
Zijn er meerdere chauffeurs?
Als het de bedoeling is dat er meerdere mensen met de auto gaan rijden, is het natuurlijk wel verstandig om uit te zoeken of dit eigenlijk wel is toegestaan. Als dit wel mag, moet dit altijd van te voren bij de verhuurder zijn aangegeven. Als je dit niet doet en een andere bestuurder rijdt schade, dan zal de verzekering de schade waarschijnlijk niet dekken en kan het een duur grapje worden. Dit kun je dus gemakkelijk voorkomen. Als je weet wie er allemaal gaan rijden, is het ook handig om alvast de gegevens te verzamelen van de andere chauffeurs. Let hierbij ook op de eisen die de verhuurder stelt aan het rijden in de huurauto. Soms moeten bestuurders namelijk een minimale leeftijd hebben of zijn er regels die te maken hebben met hoelang de bestuurder een rijbewijs heeft. Dit soort dingen kunnen zorgen voor hogere tarieven, houd hier dus rekening mee.
Hoe zit het met verzekeringen, borg en betaling?
Verzekeringen
Informeer jezelf goed over de verzekeringen die bij de auto zitten. Wat is er eigenlijk allemaal verzekerd en…Wat zijn de kleine lettertjes? Als je vragen hebt, schrijf deze dan op zodat je deze later makkelijk kunt stellen aan de verhuurder. Vaak zit er een ‘eigen risico’ clausule in het contract en soms kan je deze afkopen of verminderen. Houd dan wel rekening met extra kosten voor het huren van de auto.
Borg
Borg wordt vaak gevraagd en dit is natuurlijk ook wel logisch. Het is een extra garantie voor de verhuurder, dat je zuinig met de auto omgaat en dat je deze aan het einde van de huurperiode weer netjes komt terugbrengen. Als alles goed is gegaan, dan krijg je deze borg natuurlijk gewoon weer terug. Veel verhuurders reserveren deze borg op je creditcar, houd er dan rekening mee dat je bestedingsruimte van je creditcard wordt verminderd met de borg. Het is handig om van te voren te informeren naar de hoogte van de borg, zodat je hier rekening mee kunt houden.
Betaling
Soms betaal je van te voren, soms achteraf. Dit hangt helemaal af van de verhuurder. Het is niet altijd mogelijk om contant of met pin te betalen en vaak is een creditcard verplicht. Informeer van te voren naar de betalingsmogelijkheden zodat je niet voor verassingen komt te staan.
Algemene voorwaarden
Daar zijn ze weer…De kleine lettertjes. Toch is het erg belangrijk om deze goed te lezen, voordat je de auto gaat huren. De algemene voorwaarden verschillen namelijk per verhuurder en hier staan specifieke regels in opgenomen waar je als huurder van op de hoogte moet zijn.
Het ophalen van de auto
overhandigen van je gegevens
Als bestuurder van de huurauto moet je gegevens overleggen aan het verhuurbedrijf. Misschien is het laten zien van enkel je rijbewijs of een ander identiteitsbewijs genoeg, maar soms vraagt de verhuurder om meer gegevens zoals bijvoorbeeld een bankafschrift. Jij gaat gebruik maken van een voertuig die niet van jou is, het is dus logisch dat ze willen weten wie je bent. Let echter op! Bedrijven mogen niet zomaar een kopie van je identiteitsbewijs opslaan, dit is i.v.m. het risico op identiteitsfraude. Geef dus nooit zomaar je identiteitsbewijs af. Als iemand wel een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Registratie van het soort identiteitsbewijs en het documentnummer is vaak al voldoende. Bijvoorbeeld: ‘Paspoort, NRS3456789.’ Geef je wel een kopie af? Schrijf dan altijd het volgende op de kopie:
- Dat het een kopie is
- Voor wie of welk product de kopie bedoeld is
- De datum waarop de kopie is afgegeven
- Streep je Burgerservicenummer door; in het document, maar ook in de strook nummers onderaan. Organisaties en bedrijven mogen namelijk het Burgerservicenummer alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald. Dit geldt bijvoorbeeld voor banken of zorgverleners…Autoverhuurbedrijven komen dus niet voor in dit rijtje.
Controleer de huurauto op schade
Het is belangrijk om de huurauto eerst goed te controleren voordat je wegrijdt. Als er bijvoorbeeld al een krasje op de bumper zit en je hebt dit niet van te voren laten opschrijven, is het lastig te bewijzen dat jij dit niet hebt veroorzaakt.
Hoe kan je de verhuurder bereiken?
Stel je voor dat schade rijdt of dat er iets anders met de auto aan de hand is, dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de verhuurder. Sla het telefoonnummer van het verhuurbedrijf op in je telefoon, zodat je deze niet hoeft te zoeken wanneer je deze nodig hebt.
Waar moet ik aan denken als ik de auto weer terugbreng?
Wat als ik de afgesproken tijd niet haal?
Bel even met de verhuurder, als je mijn tips hebt opgevolgd staat deze toch al opgeslagen in je telefoon. Houd rekening dat er extra kosten in rekening kunnen worden gebracht als je de auto te laat terug brengt.
Volle of lege tank?
Dit hangt een beetje af van wat je hebt afgesproken met de verhuurder. Soms is het een eis en soms hoef je deze niet vol in te leveren. Houd er dan wel rekening mee, dat de brandstofkosten worden doorberekend. Het zal geen verassende informatie zijn, dat deze kosten vaak hoger zullen zijn dan als je zelf had getankt.
Schade?
Voordat je fluitend weer wegloopt, controleer eerst samen met de verhuurder of er geen schade is gereden. Laat dit ook opschrijven, zodat je niet achteraf ineens aangesproken kan worden op schade waar je niet verantwoordelijk voor bent.
Controleer de rekening
Het is altijd handig om de rekening te controleren. Soms worden kosten van de borg ingehouden en dan is het zonder rekensommetje, lastiger om in te schatten of dit correct is gegaan. Voorkom onterechte kosten en controleer de bon.
Huren in het buitenland
Over het algemeen waren de vorige tips bedoeld voor zowel Nederland als in het buitenland. Om het verhaal echter helemaal compleet te maken, hebben we nog een aantal tips voor je, voor als je een auto gaat huren in het buitenland.
Reserveer van tevoren
Tuurlijk kun je als je net bent aangekomen op het vliegveld, in de meerdere rijen gaan staan. De opties van verschillende bedrijven ter plekke gaan vergelijken en de voorwaarden goed en rustig doorlezen. Wij denken echter, dat je daar na:
- Het wachten om in te checken
- Een douane check
- Uren vliegen
- Wachten voordat je het vliegtuig mag verlaten
- De juiste kofferband zoeken
- Wachten op je koffers
- Nog een douane check
…Niet echt zin in hebt. Daarnaast zijn er in het drukke seizoen op populaire vakantiebestemmingen, vaak niet meer veel auto’s beschikbaar en zijn de tarieven over het algemeen hoger. Voorkom al deze rompslomp en reserveer ver van tevoren. Zo ben je verzekerd van een ruime keuze en goedkopere tarieven. Ook vermijd je hierdoor de zogeheten ‘regen toeslag’. Regen-wat? Ja, als het regent op het moment dat je een auto gaat huren, verhogen verhuurders vaak hun tarieven. Iets met vraag en aanbod. Je kunt trouwens bij je vroege reservering ook vaak kiezen voor ‘premium service’. Dit klinkt misschien luxe en overbodig, maar hoe lekker is het om niet achteraan te hoeven aan te sluiten in een rij en dat je huurcontract gewoon al klaar ligt? Precies.
Pas op voor tankregelingen
Veel verhuurders bieden een 'full-empty' tankregeling aan. Je krijgt een volle tank mee en je kunt een lege tank inleveren. Dit klinkt misschien handig, maar hiervoor betaal je vaak een hogere toeslag dan wat het je zal kosten om zelf te tanken. Overgebleven benzine wordt trouwens ook niet vergoed, trap hier dus niet in.
Lees de kleine lettertjes
Let op verplichte toeslagen en overbodige verzekeringen, soms proberen verhuurders bijvoorbeeld een belachelijk hoge eigen risicoregeling door te drukken. Het is aan te raden om iets meer te betalen om deze af te kopen of deze te verlagen. Als je nou gewoon van tevoren reserveert, kun je dit allemaal rustig op je gemak uitzoeken.
Controleer de auto op schade
Net als in Nederland is het handig om de auto te laten controleren op schade voordat je wegrijdt. Maak desnoods foto’s of video’s en vraag of de medewerker kan tekenen op het contract. Als je de auto weer inlevert, is het ook aan te raden om dit na te lopen en met een handtekening bevestigd kan krijgen.