Tips bij schade
Hoe bepaal je de waarde van je auto?
Fixico Team, 14 Februari 2018
Voordat je een nieuwe auto gaat kopen, verkoop je vaak je oude auto. Het is namelijk nog een prima bak: betrouwbaar, zuinig, niet te groot en tegelijkertijd net groot genoeg om met wat proppen gewoon met 4 koffers naar Frankrijk op vakantie te kunnen gaan. Ja, nu je er zo over nadenkt, hebben jij en je auto samen eigenlijk heel wat meegemaakt. De vraag is nu: hoeveel wil je er voor hebben? Het is namelijk gewoon een fijne auto en wat is nou eigenlijk eerlijk?
Nou...Het is hoe dan ook dus sowieso niet eerlijk. Diegene die de auto van je wilt kopen, zit namelijk niet te wachten op verhalen van emotionele waarde en wil gewoon keihard en ijskoud zo weinig mogelijk betalen. Vaak kom je er pas tijdens de onderhandelingen achter, dat je eigenlijk helemaal geen duidelijke argumenten hebt voorbereid om je vraagprijs te verdedigen. Als je niet uitkijkt, loop je geld mis en verkoop je veel te laag. Om deze situatie te voorkomen, hebben wij voor je uitgezocht waar je bij een waardebepaling allemaal aan moet denken en hoe je de waarde van je auto kunt bepalen.
Waarvan is de waarde afhankelijk?
Onderhoudsgeschiedenis
Als je met bonnetjes en een onderhoudsboekje kunt aantonen dat je auto goed is onderhouden, dan heeft dat een positieve invloed op de waarde. De potentiële nieuwe eigenaar kan gelijk zien wat voor onderhoud er allemaal is uitgevoerd. Zo kan hij makkelijker inschatten wat de technische staat van je auto is en daarnaast maakt het jou gelijk betrouwbaar.
Nu weet ik wel hoe het werkt, jij leest het woord ‘onderhoudsgeschiedenis’, zucht even en besluit dat je daar dus helemaal geen zin in hebt. Snap ik, maar luister even dan. Tegenwoordig kun je toch met allerlei mobiele apps, gemakkelijk je administratie bijhouden en bonnetjes inscannen? Het bijhouden van je onderhoud hoeft dus helemaal niet vermoeiend of lastig te zijn en het is uiteindelijk in jouw voordeel.
Geldige APK.
De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. Dit klinkt streng en dat is het natuurlijk ook. Een APK is simpelweg gewoon verplicht. Hoe langer deze dus nog geldig is op het moment van verkoop, des te meer je auto nog waard zal zijn.
Kilometerstand
Hoe minder er met de auto is gereden, hoe hoger de waarde van een auto nog is. Over het algemeen gaan benzinemotoren gemiddeld zo’n 250.000 kilometer mee en dieselmotoren gaan zelfs zo’n 350.000 kilometer mee. Een hoge kilometerstand hoeft trouwens niet direct te betekenen dat de auto daadwerkelijk minder waard is. Soms zijn auto’s die meer hebben gereden, beter onderhouden dan auto’s met minder kilometers op de teller. Met een duidelijke administratie van de onderhoudsgeschiedenis kun je dit hard maken.
Huidige staat van de auto
Ziet je auto er nog fris uit? Glanst je laklaag nog en is de bekleding nog netjes? Het visuele aspect helpt natuurlijk mee, bij het bepalen van de waarde van je auto. Krassen en deuken halen de waarde namelijk flink omlaag. Oh en als je altijd hebt gerookt in je auto dan is het sowieso een stuk moeilijker om deze te verkopen. Deze geur blijft in (tegenstelling tot de waarde van je auto) namelijk wel heel lang hetzelfde.
Merk en model
Terecht of onterecht, het is gewoon zo. Sommige merken hebben gewoon een betere reputatie dan andere merken. De waarde voor occasions kunnen daarom veel verschillen. Een merk is echter wel een breed begrip. De waarde zit hem ook vaak in populaire modellen.
Uitvoering
De uitvoeringen van je auto heeft ook zeker invloed op de waarde. Heeft je auto bijvoorbeeld een handmatige of volautomatische airco? Heb je automatische ramen of moet je ze nog steeds handmatig omlaag draaien? Wanneer je auto is uitgerust met extra opties is deze gewoon meer waard.
Aantal eigenaren
Een occasion met drie eerdere eigenaren, is over het algemeen minder waard dan dezelfde auto met maar één vorige eigenaar. Toch kan het onderhoud van de auto wederom een grote rol spelen. Het kan natuurlijk goed zo zijn dat een auto met meerdere eigenaren, beter is onderhouden dan een auto met maar één eigenaar. Dit moet je natuurlijk wel hard kunnen maken met -je raad het al- een onderhoudsboekje en het liefst bonnetjes.
Verschillende soorten waardes
Waarde is natuurlijk een breed begrip, er zijn namelijk allerlei verschillende soorten. Om deze blog echt ‘waardevol’ te maken en omdat we hopen dat jij dit 'waardeert', hebben we hieronder de verschillende soorten voor je beschreven.
Nieuwwaarde
Dit is de prijs die is betaald voor je auto toen hij gloednieuw was.
Cataloguswaarde
Dit is de prijs waarvoor de auto nu nieuw wordt verkocht.
Taxatiewaarde
Dit is de vastgestelde waarde, nadat er een taxatie heeft plaatsgevonden.
Inruilwaarde
Als je je auto inruilt voor een ander model, wordt er een inruilwaarde vastgesteld.
Handelswaarde
Dit is het bedrag dat je voertuig in de handel zal opbrengen.
Restwaarde
Deze waardebepaling wordt toegepast bij auto’s die zakelijk gebruikt zijn. Als ondernemer mag je jaarlijks bepaalde kosten van je opbrengsten afhalen. Dit is handig want dan hoef je minder belasting te betalen. Een auto mag je in jaarlijkse stappen ‘afschrijven’. Wat er uiteindelijk overblijft na de toegestane afschrijvingsjaren is de restwaarde. Kortgezegd is dit het bedrag wat je auto na afschrijvingen nog waard is.
Sloopwaarde
Zelfs als je auto in jouw ogen niks meer waard is, is hij nog iets waard. Dit is de sloopwaarde en dit is het bedrag wat je krijgt als je auto naar de sloop gaat.
Hoeveel is mijn auto waard?
Als je jouw auto gaat verkopen dan wil je natuurlijk een goede inschatting kunnen maken van de waarde. Als je namelijk goed voorbereid bent, kun je sterker onderhandelen over een verkoopprijs en ben je minder vatbaar voor slimme en snelle praatjes.
Via je kenteken kun je in Nederland, allerlei informatie opvragen over je auto. Dit komt omdat Nederlandse kentekens zijn verbonden aan de auto’s en niet aan de eigenaar. In andere landen is dit vaak juist andersom het geval en kun je dus geen openbare informatie opvragen via kentekennummers. In Nederland zijn er meerdere instanties en websites die gratis online een ‘kenteken waardebepaling’ service aanbieden, RDW is hier een goed en betrouwbaar voorbeeld van. Verder kun je voor een waardebepaling ook terecht bij verzekeraars en taxateurs.
Fixico
Als je auto er goed uitziet en schadevrij is, is deze simpel gezegd meer waard. Heb je een kleine beschadiging en wil je je auto verkopen? Dan is het dus slim om eerst je auto te herstellen.
Met Fixico ontvang je gratis en vrijblijvend, meerdere offertes van erkende schadeherstellers bij jou in de buurt. Wil jij gemakkelijk en snel je schade laten herstellen? Vergelijk dan nu overzichtelijk je verschillende opties op Fixico.nl