Tips bij schade
Lees hier meer over de verkeersregels in het buitenland
Fixico, 17 Augustus 2017
Een autovakantie is best ideaal! Je kunt gaan en staan waar je wilt, het is vaak goedkoper dan vliegen en de reis naar je vakantiebestemming is al een mooie ervaring op zich. Onderweg zie je van alles en hoef je je nooit te vervelen! In 2014 werden circa 4,2 miljoen vakanties met de auto ondernomen. De populairste landen om met de auto naartoe te gaan zijn: Frankrijk (1,4 miljoen), Duitsland (780.000), Italië (470.000) en Oostenrijk (355.000). Tijdens een autovakantie in het buitenland kan het soms zo zijn dat je op onbekende (gekke) verkeersregels stuit. Omdat veel automobilisten zich vooraf onvoldoende verdiepen in buitenlandse verkeersregels, lopen zij het risico om bepaalde verkeersregels onbewust te overtreden. En dit soms met een dikke boete bij thuiskomst of autoschade als gevolg. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten!
Verkeersregels in het buitenland
De verkeersregels in het buitenland verschillen op sommige punten ten opzichte van Nederlandse verkeersregels. Wij hebben de belangrijkste buitenlandse verkeersregels voor je op een rijtje gezet, zodat je tijdens jouw autovakantie niet voor verassingen komt te staan!
Verkeersregels Frankrijk
In Frankrijk mag je je auto alleen aan de rechterkant van de weg parkeren. Bij uitzondering, op een eenrichtingsweg, mag de auto ook aan de linkerkant van de weg worden geparkeerd. Er geldt een stop- en parkeerverbod langs de twee grote verkeersassen van Parijs en enkele andere belangrijke wegen binnen Parijs. Bestuurders op een rotonde zonder driehoekig waarschuwingsbord moeten het naderende verkeer voorrang geven.
Verkeersregels Duitsland
Het is verboden radardetectieapparatuur mee te nemen of te gebruiken. Dat geldt tevens voor navigatieapparatuur die deze functie bevat. Honden mogen niet los in de auto worden vervoerd en moeten daarom op de achterbank met een speciale hondengordel of in een transportbox worden vervoerd. De gevarendriehoek maakt in Duitsland onderdeel uit van de verplichte uitrusting en moet je dus altijd bij je hebben. Dit geldt ook voor een verbanddoos.
Verkeersregels Italië
Bestuurders die minder dan drie jaar hun rijbewijs hebben mogen absoluut geen alcohol nuttigen voordat zij achter het stuur stappen. In Rome is het op sommige plaatsen (zona tutelata) verboden om te parkeren en te rijden op werkdagen tussen 7.00 en 20:00 uur (deze zones zijn te herkennen aan het verbodsbord met het opzicht “zona tutelata”). Om luchtvervuiling te beperken zijn gedeelten van enkele stadscentra gesloten voor gemotoriseerd verkeerd. Deze zones worden aangegeven met een verbodsbord (zona traffico limitato).
Verkeersregels België
Wanneer je op de Belgische wegen pech krijgt aan je auto, mag het voertuig met een maximumsnelheid van 25 km/h gesleept worden en op de autosnelwegen enkel tot de eerstvolgende afrit. Een rond verbodsbord met het opschrift “cruise control” betekent dat je tot het volgende kruispunt geen gebruik mag maken van cruise control. Wanneer je een rood, driehoekig bord met daarop een bromfietser afgebeeld tegenkomt, dan moet al het verkeer dat rechts afslaat verplicht voorrang verlenen aan bromfietsers.
Verkeersregels Oostenrijk
Als je in Oostenrijk langer dan 10 minuten stilstaat, moet je parkeren. Langs de autosnelwegen bevinden zich praatpalen die voorzien zijn van licht. Dit licht gaat knipperen bij spookrijders, ongevallen, files, mist et cetera. Indien je dit licht ziet knipperen, wordt je geacht je snelheid te minderen. Het is ook niet toegestaan om de motor van je auto onnodig te laten draaien. Ook niet als je aan het wachten bent voor een openstaande brug of overweg.
Verkeersregels Spanje
In Spanje moet je in straten met eenrichtingsverkeer op even dagen aan de kant van de even huisnummers parkeren en op de oneven dagen aan de kant van de oneven huisnummers. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is voor bestuurders 0,5 promille. Voor bestuurders die korter dan 2 jaar het rijbewijs hebben, is het maximum 0,3 promille. Als je verwacht langer dan 2 minuten stil te staan, bijvoorbeeld voor een overweg of in een file, ben je verplicht om je motor af te zetten.
Verkeersregels Engeland
Een bekende: In Engeland moet je aan de linkerkant van de weg rijden en rechts inhalen. Op een rotonde rijdt het verkeer met de klok mee. Bij het naderen van de rotonde moet je de richting aangeven die je na de rotonde wilt volgen. Wil je rechterdoor, dan hoef je geen richting aangeven. Het verkeer van links heeft voorrang. In de praktijk, heeft het verkeer op de belangrijkste weg voorrang.
Verkeersregels Zwitserland
In Zwitserland mag je binnen de bebouwde kom, wanneer de weg uit minstens 2 rijstroken bestaat, zelf kiezen welke rijstrook je gebruikt. Dat is ongeacht de snelheid van het verkeer op de andere rijstroken (buiten de bebouwde kom is dit alleen toegestaan bij filerijden). Rechts inhalen mag in dit soort gevallen. Op bergwegen hebben stijgende voertuigen voorrang op dalende. Behalve wanneer het stijgende voertuig in de buurt van een uitwijkplaats rijdt. Een bergpostweg (Bergpoststrasse) wordt aangegeven met een blauw vierkant bord met daarop een gele signaalhoorn. Hier dien je de aanwijzingen van de postautochauffeur op te volgen.
Verplichte items
In ieder land gelden er naast andere verkeersregel, ook regels ten opzichte van de verplichte items in de auto. In veel landen ben je bijvoorbeeld verplicht om een EHBO-doos of gevarendriehoek in je auto te hebben. Wij adviseren je om van te voren goed te controleren welke regels er gelden voor jouw vakantiebestemming en voorkom onnodig oponthoud of boetes over de grens!