Op zoek naar digitale oplossingen voor uw bedrijf?

Tips bij schade

Lees hier hoe je een schadeformulier invult

Fixico, 15 Augustus 2017

Na het ontstaan van schade aan de auto, is het voor sommige automobilisten niet duidelijk in welke situatie zij nou wel of geen schadeformulier moeten invullen. Het invullen van een schadeformulier is namelijk niet voor elke type schade nodig. Tevens komt het nog vaak voor dat men het schadeformulier onjuist invult, waardoor de schadhmelding door de verzekeraar kan worden afgewezen. Het is daarom van belang dat het formulier in de juiste situatie, zorgvuldig en correct wordt ingevuld, om problemen achteraf te voorkomen.

WEL schadeformulier

Er zijn twee situaties waarin de automobilist in geval van autoschade een schadeformulier moet invullen:

  • Bij een aanrijding met een persoon, dier of object waarbij de persoon of eigenaar van het dier en of object het forumulier kan ondertekenen (ter plekke of achteraf).
  • Bij aanrijdingen met of schade door een onbekende persoon of dier van onbekende eigenaar. Dus ook bij vandalisme.

GEEN schadeformulier

In alle andere gevallen heb je geen schadeformulier nodig. Je hebt dus geen schadeformulier nodig bij:

  • Ruitschade
  • Hagelschade
  • Stormschade
  • Schade door inbraak
  • Diefstal en joyriding
  • Aanrijdingen met een vast object (opstal, hekwerk, luifel, vangrail etc.) indien de tegenpartij niet bekend is.

Schadeformulier: voor – en achterkant

Het Europees Schadeformulier kent twee zijden (een voor- en achterkant).

Voorkant

De voorkant van het schadeformulier dient ter plekke en direct na het ontstaan van de schade te worden ingevuld. Doe dit samen met de tegenpartij, zodat beide partijen nog goed weten wat er precies gebeurd is! Tevens is het aan te raden om direct een goede tekening van de situatie te maken, zodat deze later kan worden gebruikt ter verduidelijking van de gebeurtenissen (geef hierbij aan hoe en waar de voertuigen zich op de weg bevonden, en in welke richting zij zich verplaatsten). Controleer na het invullen van de voorkant of jijzelf en de tegenpartij het schadeformulier hebben ondertekend. Op dat moment is het formulier een rechtsgeldig document geworden en zal de vergoeding van de schade daarop worden gebaseerd. Als je het niet eens bent met wat de tegenpartij op het formulier heeft ingevuld, zet dan geen handtekening onderaan het formulier (punt 15). Zet alleen je handtekening als je het eens bent over de kruisjes die staan ingevuld bij punt 12 (toedracht) en de situatieschets. Je tekent niet voor de opmerkingen die jouw tegenpartij maakt onder punt 14 (mijn opmerkingen). Deze opmerkingen zijn niet van belang voor het bepalen wie aansprakelijk is.

Na een ongeval kunnen beide partijen redelijk gechoqueerd zijn.

Achterkant

Vul de achterkant van het schadeformulier op een rustige en veilige plek (bijvoorbeeld thuis) in. Deze hoeft namelijk niet ter plekke te worden ingevuld.

Let op: Het is raadzaam om bij het invullen van het schadeformulier, de persoons- en contactgegevens van eventuele aanwezige getuigen op het formulier te vermelden. Doe dit ook wanneer het gaat om familie of passagiers. Zij kunnen indien een verklaring afleggen bij de verzekering. Dit kan in jouw voordeel zijn bij het bewijzen van je onschuld.

Offertes autoschade

Heb jij autoschade opgelopen, en wil jij deze schade niet claimen bij de verzekering, maar uit eigen zak betalen om premieverhoging te voorkomen? Bekijk wat het kost! Bij Fixico kun je direct online offertes aanvragen van verschillende erkende herstellers bij jou in de buurt. Door offertes te vergelijken, krijg je de best passende oplossing voor het herstellen van de schade aan jouw auto!


Populaire artikelen