Tips bij schade
Lees hier wat je moet doen bij schade aan leenauto
Fixico, 16 Augustus 2017
Een ongeluk zit in een klein hoekje, luidt het gezegde. Je auto staat bij de garage voor onderhoud of voor reparatie na een aanrijding, je krijgt een auto te leen en je rijdt schade aan de leenauto. Wie gaat dit nu betalen? De garagehouder, je autoverzekering of jijzelf?
Schade: leenauto van de garage
Als je een auto leent, gedurende de onderhoud of reparatie van je eigen auto, dan ben je ook verantwoordelijk voor eventuele schade die je toebrengt aan de leenauto. De meeste leenauto’s zijn WA-verzekerd. Bij sommige garages kun je een all-risk autoverzekering afsluiten op de leenauto. Het is raadzaam om dit na te vragen.
Autoschade claimen
Wat als de leenauto niet all- risk is verzekerd en de garagehouder de schade op jou wilt verhalen? In zulke gevallen kun je de schade vaak succesvol claimen bij je eigen autoverzekering. Wel is het belangrijk dat je dan aantoont dat jouw eigen auto voor schadeherstel bij de garage was, toen je met de leenauto reed. Lees meer over het claimen van de autoschade (LET OP: het claimen van de autoschade heeft invloed op je schadevrije jaren/ bonus-malussysteem
Autoschade zelf betalen
Het wordt een vervelende situatie als zowel de leenauto van de garage als je eigen auto WA-verzekerd is en het ongeval jouw schuld was. De schade aan de leenauto moet dan door jou, uit eigen zak, worden betaald. In sommige gevallen kun je beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Schade: uitlenen aan familie of vrienden Iedere autobezitter leent zijn auto wel eens uit aan vrienden of familie. In de meeste gevallen gaat het om een kort ritje, maar toch bestaat de mogelijkheid dat het mis gaat. Uw vriend of familielid rijdt schade aan jouw auto! Wat nu? Wie hoort de schade te betalen? Jouw autoverzekering is gekoppeld aan jouw auto. Leen je je auto uit, dan zal de schade die de tijdelijke bestuurder maakt, worden gedekt op jouw verzekering. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent, keert je verzekeraar het schadebedrag, of een deel daarvan, uit.
Voorwaarden
De schade die een ander met jouw auto rijdt, is gedekt onder een aantal voorwaarden. Zo moet jij de bestuurder toestemming hebben gegeven voor het lenen van de auto en mag de auto absoluut niet gebruikt worden voor andere doeleinden (bijvoorbeeld als taxi of lesauto) dan in de polis staat vermeld.
Geen vergoeding van andermans schade
Indien de schade, die iemand anders heeft toegebracht aan jouw auto, niet gedekt wordt door jouw verzekering, dan krijg je sowieso niets vergoed. In zulke gevallen kun je de schade proberen te verhalen op degene die de auto geleend heeft. Hier zijn geen standaard regels voor opgesteld. Hoe vervelend het ook is, de schade die bij het uitlenen van jouw auto ontstaat, valt onder jouw verantwoordelijkheid. Jij hebt toestemming gegeven voor het gebruiken van de auto, dus het risico ligt bij jou. Daarom is het verstandig om van te voren duidelijke afspraken te maken met degene die jouw auto leent.. Zo kunnen er vervelende situaties worden voorkomen.
Enkele voorbeelden zijn:
- Afspreken dat de tijdelijke bestuurder, in het geval van een ongeluk, bijdraagt aan de kosten van premieverhoging van jouw verzekering.
- Of dat hij of zij de schade uit eigen zak betaalt.
Aansprakelijkheidsverzekering
Het is helaas niet mogelijk om de aansprakelijkheidsverzekering in te schakelen van degene die schade heeft gereden in jouw auto. Schade dat veroorzaakt wordt met motorvoertuigen is uitgesloten van aansprakelijkheidsverzekering en wordt daarom nooit vergoed. Schade: lenen van familie of vrienden Ook jij leent wel eens andermans auto. De kans bestaat dan dat je toevallig net schade rijdt met deze auto. Op zo’n moment vraag je je misschien wel af wie er verantwoordelijk is voor de schade aan het voertuig. Schade rijden met de auto van een bekende is geen prettige ervaring, daarom is het belangrijk dat dit zorgvuldig wordt afgehandeld zonder daar scheve gezichten aan over te houden.
Dekking
Eigenaren van een auto mogen deze gewoon uitlenen zonder dat dit consequenties heeft voor de autoverzekering. De dekking die geldt voor de eigenaar, geldt dus ook voor jou als je de auto leent. De schade die je toebrengt aan andermans auto valt dus altijd onder de dekking van de verzekering.
Aansprakelijkheid
De eigenaar van de auto blijft aansprakelijk voor alles wat er met de auto gebeurd. Indien jij dus schade rijdt in zijn of haar auto, geldt er een eigen risico. Deze wordt betaald door de eigenaar van de auto. Daarnaast valt hij of zij terug in de schadevrije jaren na het claimen van de schade, waardoor de premie stijgt. Deze bijkomende kosten zijn niet erg prettig voor de eigenaar van de auto. Daarom is het raadzaam om afspraken te maken over de kosten, voordat je de auto leent. Als er dan schade ontstaat, weten jullie allebei wat er wel niet kan worden verwacht.