Tips bij schade
Alles wat je moet weten over de zelfrijdende auto
Fixico Team, 23 Januari 2018
Veel mensen denken dat we pas in de toekomst zijn, als auto’s kunnen vliegen. Alsof de toekomst nog niet hier is? Geavanceerde routeplanners, stembesturing, klimaatcontrolesystemen en camera’s die assisteren met inparkeren, zijn al heel normaal. Auto’s stijgen dan misschien nog niet op, maar de technologische ontwikkelingen vliegen ons al wel om de oren.
De zelfrijdende auto komt eraan en misschien wel sneller dan je denkt. Om je hierop voor te bereiden, hebben wij een aantal belangrijke zaken voor je uitgezocht.
Wat is een zelfrijdende auto?
Op dit moment worden alle auto’s met slimme sensoren en systemen die rijondersteuning bieden, zelfrijdende auto’s genoemd. Waarschijnlijk zullen de technologieën zich in rap tempo blijven ontwikkelen, waardoor auto’s steeds slimmer worden en uiteindelijk volledig zelfstandig aan het verkeer gaan deelnemen. Zelfrijdende auto’s worden ook wel ‘autonome auto’s' genoemd.
Waarom wordt de zelfrijdende auto ontwikkeld?
De bestuurder is vaak de meest zwakke schakel in een rijdende auto, hij is namelijk menselijk en dus onvoorspelbaar. Een moment van onoplettendheid, te traag reageren of zelfs een foute inschatting kan fataal zijn. De zelfrijdende auto wordt ontworpen, om het verkeer veiliger en efficiënter te maken. Deze autonome auto’s nemen de verantwoordelijkheid van de bestuurder volledig over. Dit klinkt misschien eng, maar eerlijk...Het verkeer wat nu nog volledig bestaat uit onvoorspelbare bestuurders is dit toch ook?
Hoe werken zelfrijdende auto’s?
Autonome auto’s gebruiken sensoren om alle objecten in hun omgeving te zien. De grootte, vorm en bewegingspatronen van deze objecten, worden constant geanalyseerd en daarop wordt de snelheid en de richting van het voertuig aangepast. In dit filmpje, kun je zien hoe de zelfrijdende auto van Google dit doet.
Is Nederland er klaar voor?
In een recent onderzoek van adviesorganisatie KPMG, is naar voren gekomen dat Nederland goed is voorbereid op de komst van zelfrijdende auto’s. Sterker nog, Nederland staat triomfantelijk op de eerste plek. Dit komt vooral door ons goed onderhouden wegennetwerk, het beleid van onze overheid en de locaties die we bieden voor onderzoek.
Wat zijn de voordelen van zelfrijdende auto’s?
Minder ongelukken
Zelfrijdende auto’s zullen ongelukken in het verkeer enorm verminderen. Zodra autonome auto’s de norm zijn, wordt er geschat dat het aantal ongelukken met 90% afneemt
Minder uitstoot
Bij zelfrijdende auto’s is de bestuurder een computer, deze kan geprogrammeerd worden om de uitstoot te minimaliseren. Uit een schatting blijkt dat dit met wel 60% kan worden verminderd.
Wat zijn de risico’s van zelfrijdende auto’s?
Hackers
Zelfrijdende auto’s zijn constant verbonden met een netwerk. Dit netwerk gaat te maken krijgen met hackers en dit is natuurlijk geen fijne gedachte. Helaas zijn er nu al praktijkvoorbeelden. Nadat een Nissan Jeep op afstand kon worden bestuurd, zijn duizenden auto’s door het merk teruggeroepen. Hoe de Jeep werd gehackt, kun je in dit filmpje zien.
Privacy
Een zelfrijdend voertuig verzamelt aan de lopende band, persoonlijke en waardevolle data. Als Google miljarden verdient met de voorkeuren van internetgebruikers, wat zijn de voorkeuren van automobilisten dan wel niet waard?
Weersomstandigheden
Sensoren werken minder goed bij slechte weeromstandigheden. Als alle systemen door slecht weer op hol slaan, wordt autonoom rijden ineens extreem gevaarlijk.
Storing
Zelfs de meest geavanceerde computersystemen hebben te maken met storingen. Normaal is dit alleen maar irritant, maar stel je voor dat je op de snelweg rijdt en ineens storing krijgt?
Invloed op andere zaken
Ondernemers
Door de komst van zelfrijdende auto's denken bedrijven al na over nieuwe mogelijkheden. Zo heeft Ford al een patent op een slimme filmprojector, waarbij de voorruit van de auto als beeldscherm kan worden gebruikt.
Chauffeurs
De zelfrijdende auto zorgt voor een enorme impact op alle soorten chauffeurs. Worden taxi chauffeurs bijvoorbeeld overbodig? Wat gebeurt er met vrachtwagen chauffeurs?
Rijscholen
Is een rijbewijs uiteindelijk misschien helemaal niet meer nodig? Gaan rijscholen volledig verdwijnen? Hou oud moet je eigenlijk zijn om alleen in een auto te mogen rijden?
Verzekeringen
Hoe bepaal je wie er aansprakelijk is bij een zelfsturende auto? Is het de bestuurder of de auto? Wie moet de gereden schade vergoeden? Is het de verzekeraar, de eigenaar van het voertuig, of de producent van de auto?
Fixico
De ontwikkelingen rondom de zelfrijdende auto zijn erg interessant om in de gaten te houden. Zolang er auto’s op de weg rijden (zelfrijdend of met bestuurder), is Fixico er om te helpen bij het herstellen van schade.
Met Fixico ontvang je gratis en vrijblijvend, meerdere offertes van schadeherstellers bij jou in de buurt. Misschien heb je op dit moment wel schade aan je auto. Vergelijk dan nu gemakkelijk en overzichtelijk je opties op Fixico.nl