Tips bij schade
Alles wat je moet weten wanneer je een tweedehands auto gaat kopen
Fixico Team, 29 November 2017
Een tweedehands auto kopen, ook wel een occasion genoemd, klinkt heel voordelig en dat kan het ook zeker zijn! Maar let op, er kunnen altijd wat addertjes onder het gras zitten. Lees hier waar je op moet letten als je een tweedehands auto gaat kopen.
De meld- en controleplicht
Op het moment dat je geïnteresseerd bent in een tweedehands auto is het goed om te weten dat je een controleplicht hebt, als iets te mooi om waar te zijn lijkt dan is het dat meestal ook. Dus is er een controle plicht, dit betekent dat je altijd goed moet kijken of wat je koopt in orde is. Aan de andere kant heeft de verkoper van de auto ook een meldplicht, dit houdt in dat hij of zij verplicht is om het te melden als de auto wat mankeert, vraag hier dus expliciet naar!
Maak een proefrit
Een andere manier om goed te kijken of de auto wel aan alle eisen voldoet en is goede staat verkeert, is het maken van een proefrit. Zorg ervoor dat je alle functies van de auto even gebruikt om te controleren of alles goed werkt. Denk hierbij aan de airconditioning, ruitenwissers, remmen en de ramen. Je wilt er niet achteraf achter komen dat bijvoorbeeld je linker raam niet open kan.
Weet wat een auto waard is
Kijk van te voren op internet wat de auto waard is, er zijn op internet meerdere handige websites die het bereken van de waarde van de auto aanbieden. Dit zorgt ervoor dat je op voorhand een betere onderhandelpositie hebt, want er moet natuurlijk wel onderhandeld worden :).
Controleer de motor
De auto kan er vanaf de buitenkant misschien tip top uitzien maar dat zegt natuurlijk niks over de binnenkant en de motor van de auto. Om zeker te weten dat alles onder de motorkap ook goed functioneert is het handig om hier ook een grondige check uit te voeren, hier een paar tips:
- Luister naar de motor met de motorkap open, het kan zomaar zijn dat je rare geluiden hoort die er niet thuishoren en met de motorkap dicht niet te horen zijn. Een tikkende of aanlopende motor kan gerepareerd of zelfs vervangen moeten worden. Dit zal direct een hoop extra gaan kosten.
- Controleer of de distributieriem vervangen is en wanneer deze vervangen moet worden, dit kan extra kosten opleveren.
- Open het koelvloeistof reservoir en kijk of de vloeistof helder is. Drijft er olie of iets anders in de vloeistof? Dan kan het goed zijn dat er een lek zit, de reparatie hiervan kan best prijzig zijn.
- Controleer het koelsysteem. Zit er groene aanslag op de aansluiting? Dan duidt dit op een lekkage.
- Check het motorblok. Is dit blok vet, nat of vochtig? Dan lekt de motor waarschijnlijk, en ook dit is een duur grapje. Let ook op of het motorblok opvallend schoon is, is dit het geval bekijk de motor dan nog een keer na de proefrit en wellicht kom je nog wat gebreken tegen.
Check de buitenkant van de auto
Het is ook belangrijk dat de auto er netjes en verzorgd uitziet, lees hieronder een paar punten waar je rekening mee moet houden:
- Doe een grondige check op deuken en krassen.
- Maar kijk ook goed naar de banden, hoe is het profiel van de banden? De diepe groeven moeten minimaal 1.6 millimeter diep zijn, is dit minder? Dan kan een nieuwe set banden je al gauw 300 euro kosten.
- Daarnaast is het belangrijk goed te kijken naar roestplekken- en of lek plekken, roest plekken komen vaak voor op wielkasten, de onderkant van de auto en rondom de achterklep. Lekplekken komen daarentegen vaak voor op in de achterbak en de voetruimtes. Ruikt het muf? Dan kan dit ook de oorzaak zijn van een lekkage.
Doe een final check
Zijn jullie uiteindelijk gekomen op een goede prijs en bevalt de auto nog steeds na de proefrit? Zorg dan dat je een final check doet van alle officiële gegevens. De RDW biedt gratis deze gegevens aan, hier kun je zien hoeveel eigenaren deze auto tot nu toe heeft gehad, of de auto als gestolen staat geregistreerd, wanneer de laatste APK keuring is geweest en nog een aantal andere gegevens die goed van pas kunnen komen bij het maken van je beslissing.