Schade voorkomen
Tips om winterproblemen te voorkomen
Fixico, 10 Augustus 2017
In de winter krijgt je auto het vaak zwaar te verduren als gevolg van lage temperaturen. Dat blijkt uit het aantal autopechgevallen waar Nederland in de winterperiode mee te maken heeft. Veel van deze problemen zijn gemakkelijk te voorkomen en te verhelpen door in de winter goed voorbereid te werk te gaan. Maar hoe voorkom en verhelp je problemen met je auto in de winter, hoe maak je jouw auto winterklaar en hoe rijd je het veiligst onder gladde weersomstandigheden? Lees hier het antwoord op jouw vraag!
Winterproblemen voorkomen
Veelvoorkomende problemen met de auto in de winter zijn dichtgevroren portieren, bevroren autoruiten, maar ook heeft men vaak last van een vastgevroren handrem. Toch zijn deze problemen helemaal niet nodig! Met een beetje voorbereidend werk, kun je een hoop tijd en moeite besparen en gewoon snel en veilig de weg op in de winter. Het is raadzaam om op de volgende punten te letten om winterproblemen te voorkomen:
- Dichtgevroren portier: soms helpt het om de vastgevroren deur even extra dicht te duwen zodat het ijs breekt, maar voorkomen is beter. Er zijn speciale sticks te koop met een smeerseltje om het rubber niet vast te laten vriezen. Tevens is talkpoeder of siliconenspray op de rubbers een goed alternatief.
- Vastgevroren handrem: trek de handrem nog eens extra aan om het ijs te breken. Maar nog beter: gebruik de handrem in de winter niet. Laat de auto in de parkeerstand of in zijn 1 achteruit staan.
- De auto start niet meer: om accuproblemen gedurende koude omstandigheden te voorkomen, kun je beter de accu van jouw auto preventief even laten nakijken door de Wegenwacht.
- Bevroren autoruiten: bij bevroren autoruiten kan een spuitbus met ruitondooier uitkomst bieden. Tevens zijn er speciale dekens te koop die je over de voorruit kan leggen. Deze zorgen ervoor dat je niet hoeft te krabben.
- Korte ritjes: korte ritjes zijn zeer belastend voor de accu en dien je zo veel mogelijk te beperken. De olie raakt bij korte ritjes enorm vervuild en de motor loopt vrijwel continu in de opwarmfase. Dit kan voor problemen zorgen bij een volgende start.
- Condens op de ramen: Goed zicht in de auto is erg belangrijk. Vetvrije ruiten voorkomt dat de ramen beslaan. Tevens kun je de airco gebruiken. Indien het te koud is voor de airco, zal er ook minder vocht in de lucht zitten, en is de kans op condens vele malen kleiner. Ga pas de weg op als alle ramen condensvrij zijn.
Winterproblemen verhelpen
Mocht je onverhoopt toch problemen hebben met je auto in de winter, zijn deze volgens de ANWB vaak eenvoudig te verhelpen:
- Bevroren sloten: Wanneer het slot van jouw auto bevroren is, houdt dan een zakje warm water tegen het slot aan. Indien je dit niet bij de hand hebt, ga dan 5 minuten tegen het slot aanstaan.
- Dichtgevroren portier: Indien je autodeur bevroren is, druk de deur dan nog meer dicht, zodat het ijs tussen de rubbers breekt. Tevens kun je het portier ontdooien met een zakje water of een föhn.
- Bevroren ramen: om bevroren autoruiten te verhelpen kun je een ijskrabber gebruiken. Let op: gebruik hiervoor geen föhn!
- Vastgevroren handrem: Indien je handrem niet losgaat door hem extra aan te trekken, laat dan de motor 15 minuten draaien en zet de kachel uit zodat de motor sneller warm wordt. De handremkabel ontdooit dan vanzelf.
- Defecte ruitensproeiers: leg een zakje warm water op de sproeierkopjes. Als het reservoir bevroren is, vul deze dan aan met warm water. Vervang na het ontdooien het water voor winterharde vloeistof.
- De auto start niet meer: als de auto niet meer wil starten, schakel dan voor starthulp de Wegenwacht in. Door ondeskundig handelen kan vooral bij moderne auto’s door starthulp schade ontstaan aan de elektronica.
Tips bij gladde weersomstandigheden
Wie veilig over besneeuwde of gladde wegen in de winter wilt rijden, dient zijn rijstijl daar wel op aan te passen. Ga je op wintersport? Lees dan onze tips voor op wintersport met de auto naast het welbekende advies om je snelheid te verlagen zijn er nog een aantal handige tips om veilig auto te rijden in de winter:
- Houd afstand: het is belangrijk om bij gladheid meer afstand te houden dan normaal. Als je voorganger plotseling remt, heb je de ruimte en tijd om hier op te reageren.
- Kijk ver voor je uit: Blijf zo ver mogelijk voor je uitkijken, dan stuur je meestal vanzelf de goede lijn. Ook dit gaat beter als je niet te dicht achter je voorganger rijdt.
- Rustig optrekken: Optrekken vanuit stilstand kan leiden tot slipgevaar. Of je geeft teveel gas waardoor de slippende banden zich dieper in de sneeuw ingraven en de auto helemaal niet meer op zijn plek komt. Wegrijden in de eerste of tweede versnelling kan wel helpen, maar het belangrijkste is weinig gas geven en de koppeling rustig op laten komen. Tevens kan het soms helpen om bij het wegrijden de veiligheidssystemen (bijvoorbeeld ESC) uit te zetten. De correcties van deze systemen maken het wegrijden in de sneeuw moeilijker.
- Rem niet of zorgvuldig: wanneer je een noodstop moet maken, wil je dat het antiblokkeersysteem (ABS) optimaal functioneert. Het is dus af te raden om steeds licht te remmen. ABS werkt alleen als je de remdruk hoog houdt. Het is dan van belang dat je zowel je rem als je koppeling (bij voorkeur tegelijkertijd) hard intrapt. Schrik niet als je rempedaal gaat trillen, of als je rare geluiden hoort. ABS zorgt ervoor dat je wielen blijven draaien en daardoor kun je blijven sturen indien nodig. Soms is het juist beter om helemaal niet te remmen, bijvoorbeeld in bochten. In deze gevallen kun je beter je gas loslaten om vaart te minderen. Geef pas weer gas als je de bocht uit bent. Indien je de bocht onjuist hebt ingeschat, en op een object afrijdt, blijf dan vooral rustig. Ga niet enorm aan je stuur lopen trekken. Je kunt de auto beter laten draaien en rustig je stuur in de juiste rijrichting draaien. Zodra je grip terug is, ga je dan vanzelf de goede kant op. Voor meer informatie over slippen met de auto lees ons artikel: slippen met de auto.
- Bandenwissel: vervang je zomerbanden op tijd voor winterbanden! Winterbanden zijn volgend de Rijksoverheid in Nederland niet verplicht , maar bieden uitkomst bij gladde weersomstandigheden. Zo heb je met winterbanden bijvoorbeeld een kortere remweg en meer grip dan met zomerbanden.
Offertes autoschade
Heb jij toch onverhoopt schade opgelopen aan je auto tijdens het autorijden in de winter, en moet of wil jij deze schade uit eigen zak betalen? Bekijk wat dit gaat kosten! Bij Fixico kun je direct online offertes aanvragen van verschillende erkende herstellers bij jou in de buurt. Door offertes te vergelijken, krijg je de best passende oplossing voor het herstellen van de schade aan jouw auto!