Schade voorkomen
Tips om slippen met de auto te voorkomen
Fixico, 7 Augustus 2017
In de winters is het van groot belang dat je je rijstijl en snelheid aanpast op gladde wegen. Doe je dit niet, kan dit resulteren in slippen, doorglijden en uit de bocht vliegen. De kans op schade onder winterse weersomstandigheden is circa 60% groter dan onder normale weersomstandigheden. Blikschade is de meest voorkomende autoschade in de winter. Dit ontstaat in de meeste gevallen door slippen met de auto. Een groot deel van de automobilisten weet niet wat ze moeten doen als de auto zijn grip op het wegdek verliest. Op de rem trappen is vaak de eerste reactie, maar dit verergert het slippen juist alleen maar.
Rijstijl aanpassen: hoe?
Bij hard remmen op een glad wegdek raakt de auto al snel in een slip. Dit wordt veroorzaakt doordat de grip van de banden op een gladde weg veel kleiner is dan normaal. Daardoor is de remweg met slecht weer al vaak zo’n 3 keer zo lang. Het is daarom raadzaam om voldoende afstand te houden, zodat je genoeg tijd en ruimte hebt om vaart te minderen (zonder hard te remmen) zodra je voorganger plotseling moet remmen. Een andere tip om slippen te voorkomen is je snelheid verlagen op gladde wegen. Zo kun je altijd op tijd bijsturen bij onverwachte situaties en voorkomen dat je schade oploopt. Als er toch onverhoopt iets misgaat, zullen de gevolgen bij een lage snelheid een stuk minder groot zijn, waardoor er een hoop schadekosten kunnen worden bespaard.
Wat te doen bij slippen?
Mocht je om een of andere reden toch in de slip raken, laat dan het gaspedaal en rem helemaal los. Probeer vervolgens weer langzaam te remmen. Indien de auto blijft slippen, trap dan de koppeling zo ver mogelijk in en draai het stuur in de richting waar je naar toe wilt. Let op: ga absoluut nooit op de rem staan.
Slipgevaar binnen de bebouwde kom
Bij extreme gladheid binnen de bebouwde kom heerst er een dubbel gevaar. Dit omdat de overige weggebruikers, zoals fietsers en motorrijders (dus: tweewielers) vaak nog minder controle en grip hebben dan automobilisten. Ook voetgangers kunnen gevaar lopen bij glad weer. Zij kunnen bijvoorbeeld uitglijden bij het oversteken. Hou hier rekening mee door op je snelheid te letten en goed te kijken.
Winterbanden
Automobilisten met winterbanden passen hun rijgedrag minder snel aan bij een glad wegdek. Zij denken dat de winterbanden hun veel meer grip geven en dat zij daarom de snelheid niet hoeven aan te passen. Het is waar dat winterbanden, met name bij regenachtige omstandigheden, voor een kortere remweg zorgen dan zomer- of all weather banden. Maar het is zeker niet waar dat winterbanden eenzelfde remweg op een nat wegdek hebben als zomerbanden op een droog wegdek. De remweg is bij een glad wegdek altijd langer dan normaal. Het rijgedrag dient bij gladde wegen dus altijd te worden aangepast om slippen met de auto te voorkomen. Lees meer over de verschillen tussen zomer- en winterbanden en wanneer je deze moet verwisselen.
Slippen voorkomen
Om slippen met de auto te voorkomen is het verstandig om de auto zo nu en dan op de volgende punten te controleren:
- Controleer regelmatig het bandprofiel.
- Zorg dat de bandenspanning juist is.
- Controleer de conditie van de wiellagers
- Controleer de staat van de remmen
- Zorg voor goede verlichting